Gedenken in Vrijheid

op 4 mei gedacht ik samen met de muzikanten Lorein von Piekartz en Gerson Main, schrijfster Eva Rovers, acteur Thomas Boer in de regie van Kasper Kapteijn de tweede wereldoorlog. Samen met Thomas speelden we scènes uit OranjeHotel van Eduar Veterman, ik interviewde Eva Rovers over het verzet anno nu en werden we tot tranen toe geroerd door het nieuwe lied van Gerson, wat binnenkort uit gaat komen.
Het was een mooie gedenkwaardig ingetogen avond waar we de helden herdachten die ons in vrijheid laten leven.

Met 4 mei nog in mijn donder mocht ik de volgende dag 5 mei Bevrijdingsdag 500 lieve bekende en onbekende Amsterdammers in het zonnetje zetten met een gedreven team aan chefs, productie, bediening, vrijwilligers, muzikanten en technici tijdens het Vrijheidsmaaltijd onder de bogen van Het Rijksmuseum.

fotocredit-Liset vd Laan

Wat is er hard gewerkt door iedereen en wat kwam alles mooi samen.Schitterende verhalen gehoord, oude vrienden gezien, nieuwe gemaakt. Om met de woorden tijdens de vrijheidstoast van Lucas de Man te spreken een ware ont-moeting.
Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen legde een mooie vergelijking tussen Den Haag en Amsterdam, Job Cohen en Ivette Forster, juryleden die tot taak hadden om uit de honderden aanmeldingen 500 lieve Amsterdammers te kiezen lieten ons de verhalen achter de keuze horen. Martine Gosselink, hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum, gaf een mini-hoorcollege over Amsterdam als verdraagzame stad plek voor vluchtelingen door de eeuwen heen. En als klap op de vuurpijl stond René Froger, gewoon gast aan tafel, op en zong uit volle borst ons inhakend de warme avond in.
Samuel Levie en Joris Bijdendijk hebben ons, met hun geweldig initiatief, laten zien en voelen wat Amsterdam verbindend, verwarmend en vrij maakt.
Als trotse Amsterdammer juich ik de V van Victory!

En er is een aftermovie!

#lievestad #vrijheidsmaaltijd #bevrijdingsdag #presentator