Poetry’s Cross-over Closing

Afgelopen weekend presenteerde ik het slotfeest Cross-over Closing van het Poetry International Festival in Rotterdam. De 49ste editie van dit geweldig poëzie festival werd afgesloten met een programma waarin de diverse festivaldichters een andere kant van hun dichterschap lieten zien.
Soms zit die cross-over al in de dichter zelf en zijn de verschillende kunstvormen verenigd in het eigen werk. soms zoeken ze die samenwerking buiten zichzelf en laten in hun werk ook de stemmen van anderen toe.
Er werd live getekend door de Vlaamse Lies van Gasse, zang en tweetalige gedichten in het Frans en Occitaans door Aurelia Lassaque, soundpoems door Christian Bök met dans van Bella Bouman, vlammende spoken-word door de Amerikaanse Danez Smith, filmpjes door Marie de Quartrebarbes, Joost Baars en Boi Akih combineerden zijn teksten uit de bundel Binnenplaats met world-jazz, de Duits/Zwiterse Nora Gomringer en de Rotterdamse bassist Bruno Ferro Xavier da Silva rockten met loops en stem.
Voor mij was het als presentator een grote eer om dit festival te mogen afsluiten.
Het blijft de Champions League van de poëzie, nietwaar.

Met heel mijn hebben en houwen, In het Brugs zouden ze zeggen; ‘mê heeël zun santeboetiek’, wees ik naar de dichters en gaf ze zo een slinger het podium op.
Het was een prachtige avond.
Naar goed gebruik maakte Poetry een live registratie.
Dus als je zin hebt kun je die hier zien.
Leve de poëzie!