Bridge to Liberation 2020

Op 18 september mocht ik meewerken aan het bijzondere evenement
Bridge to Liberation, de herdenking van 75 jaar slag om Arnhem.
Normaal live aan de kade van de Rijn, maar door alle omstandigheden rond Covid-19, nu veilig thuis op tv en scherm.
Geboren en getogen in Arnhem heb ik al als kind veel meegekregen over de Slag om Arnhem, ik speelde in de bunkers als kind, ging naar het museum Hartestein, liep mee in de Airborne wandeltocht en kwam later naar Arnhem terug om als Garde Grenadier te dienen in het eerste bataljon van de 11e Luchtmobiele Brigade op de Saxen Wiemar Kazerne en later de Oranje Kazerne.
Als presentator en acteur was het heel bijzonder om alle lijnen zo samen te zien komen en mijn kunst een kunde te mogen inzetten voor dit prachtig project met een grote boodschap.

In de voorbereiding van the Bridge to Liberation Screen experience mocht ik twee generaties veteranen interviewen bij Omroep Gelderland.
De 100-jarige Slag om Arnhem veteraan Wilf Oldham en de jonge Korporaal der eerste klasse bij de 11 Luchtmobiele Brigade Mike Frijns gaven mij inzicht in de kracht van weerbaarheid en het belang van vechten voor onze vrijheid.

En dan het filmen, de prachtige tekst van Nazmiye Oral werd in de regie van Victor van Vlooten samen met het team van Arteffects in twee dagen opgenomen op Kamp Koningsweg, wat ten tijde van de tweede wereld oorlog een plek was waar de blitzMadeln de vliegbewegingen vanuit Engeland naar Duitsland in kaart brachten
Acht monologen mocht ik spelen, die het verhaal vertellen van de operatie Pegasus1.
144 geallieerden moesten bevrijd worden door de knokploegen van Arnhem en Ede om de oversteek te maken en zo weer ons te kunnen gaan bevrijden.


Hoe dat er achter de schermen er uit zag?
Kijk hier (zet even de instelling op HD)

Dan de Live Screen Experience onder leiding van het geweldig team van The Bridge To Liberation met muziek van Edsillia Rombley, Emma Heesters, Vinchenzo, Phion en dans van Introdans.
Art Rooijakkers duidde het belang van het herdenken en het gedenken en mijn monologen werden vertoond.
Hoe het achter de schermen bij de Live uitzending door Omroep Gelderland was?
de twee jonge verslaggevers Amir en Wassim van het V-team maakten een mooi en inspirerend item en kwamen ook even bij mij langs.

Hier is de aftermovie

Mocht je The Bridge to Liberation screenexperience gemist hebben
Kijk hier de stream helemaal terug.
Hopelijk volgend jaar weer live op 17 september 2021
bij de John Frost Brug met alle mensen aan de kade
#lestweforget