Museum Arnhem-De Kerk


Donderdag 7 maart opent Museum Arnhem een nieuwe presentatie-plek voor actuele kunst en design, De Kerk.
Op dit moment is Museum Arnhem vanwege uitbreiding en vernieuwing gesloten maar het museum heeft in de voormalige Walburgiskerk een tijdelijke presentatieplek gevonden.
Zij zullen openen, een dag voor de Internationale Vrouwendag, met de 
expositie
Your Voice Matters.

beeld: Wafae Ahalouch el Keriasti

De tentoonstelling – met installaties, performances, schilderijen, foto- en videowerken van twaalf internationale kunstenaressen – is een kritische visie op de rol van vrouwen en man-vrouwverhoudingen in de samenleving. Your Voice Matters sluit aan bij de landelijke herdenking van 100 jaar vrouwenkiesrecht.

Museum Arnhem heeft mij gevraagd om deze opening voor te zitten.
Directeur Saskia Bak zal een speech houden en ik zal haar en curator van de expositie Mirjam Westen interviewen over de nieuwe plek, de plannen van Museum Arnhem en de expositie.
De Arnhemse componist en zangeres Lavalu heeft het nummer Mid-Air van haar nieuwe uit te komen plaat speciaal voor deze avond bewerkt en er zal, naast de twaalf kunstenaars, een doorlopende performance te zien zijn van Mia Kernel Art Services.

Voor mij wordt het een bijzondere avond, vele lijnen komen samen. Als kind heb ik op de St Walburgis kleuter- en basisschool naast de Kerk gezeten en was altijd gefascineerd door die twee grote zware torens, die naast De Eusebiuskerk, beeldbepalend zijn voor de stad Arnhem. Toen woonden er nog oude nonnen rond de kerk die dagelijks daar naar binnen mochten, wij kinderen werden niet toegestaan, of wel en was het gewoon een spannende kinderfantasie.
Volgens mij ben ik er met school  maar één keer in de Sint Walburgiskerk geweest.
Zo donker aan de buitenkant zo licht is de kerk van binnen, dat weet ik nog wel.
Iets waar Museum Arnhem nu goed gebruik van gaat maken.
Op het plein van de school hebben wij, volgens mij in 1980, een boom gepland als symbool voor groei en vooruitgang. Die boom staat er nog steeds.

Als kind en puber heb ik vaak aan de hand van mijn ouders, en later alleen, dwalend door Museum Arnhem er vele, vele mooie exposities gezien.
Voor mij wordt het sowieso al een hele mooie avond en zal ik mijn beste beentje voor zetten om Museum Arnhem bij te staan.

De expositie Your Voice Matters met werk van:
Wafae Ahalouch el Keriasti (1978 MA/NL), Manal AlDowayan (1973 SA), Christine Ayo (1987 UG), Esiri Erheriene-Essi (1982 UK), Alicia Framis (1967 ES), Patricia Kaersenhout (1966 NL), Iris Kensmil (1970 NL), Heba Khamis (1989 EG), Susanne Khalil Yusef (1984 DE), Csilla Klenyánszki (1986 HU), Cristina Lucas (1973 ES) en Shana Moulton (1976 VS)
is in De Kerk aan het Walburgisplein 1 te zien van woensdag t/m zondag van 12:00 – 18:00 uur
Hier meer info ook over de speciale rondleiding door curator Mirjam Westen op vrijdag 8 maart om 15:00
Na een bezoek aan De Kerk is het fijn struinen richting Het Modekwartier

Het was een bijzonder mooie dag