Monk

Vorig jaar werd ik uitgenodigd om een kleine rol te vervullen in de nieuwe speelfilm Monk een productie van Viking Films hiervoor mocht ik afreizen naar San Jose een klein dorpje in Spanje.

‘Wanneer het op instorten staande gezin van hypochonder Monk (13) naar Spanje afreist om afscheid te nemen van een stervend familielid, probeert ieder voor zich, deze trip en zijn persoonlijke crisis te overleven. Gaandeweg komen ze erachter dat de realiteit waar het hele gezin mee te dealen heeft, sterker is dan al hun persoonlijke angsten en dat ze op geen andere plek zouden willen zijn dan in dit gezin.’

Mijn rol is die van de broer, ik sterf in deze film.
Heel gek om te spelen want het is voornamelijk heel actief dat je uiteindelijk dood moet zijn. Toen ze me hiervoor vroegen dacht ik:’Ja, je kunt daar toch een figurant voor vragen?’
Maar nee, heel bewust er niet zijn is iets wat concentratie, lichaamsbewustzijn en ademcontrole vraagt. En zelfs een stuk inleving. Daarvoor moet je gewoon echt kunnen spelen. Dat merkte ik allemaal tijdens het draaien.
De locatie was geweldig, het kleine dorpje San Jose, vlakbij Almeria, in het natuurreservaat Cabo Da Gata. de scene werd opgenomen in het oude buitenhuis van Generaal Franco met tientallen figuranten die, aangezien San Jose een plek is waar veel westerns werden opgenomen, in vele Hollywood films gespeeld hebben. Het is daar voor veel mensen echt een bron van inkomsten, met hun prachtige karakteristieke gezichten en hartelijke mentaliteit.

Afgelopen drie april was de premiere in Eye. De film is uitstekend geregisseerd door Ties Schenk met veel gevoel voor de personages in kleine inzichtelijke stappen en schitterende beelden. Het geweldige script van jong talent Roosmarijn Roos Rosa de Carvalho doet zij echt recht aan. De acteurs, Marina Gatell, Sam Louwyck, Olivia Lonsdale en de jonge Teun Stokkel als Monk, spelen sterk en maken van deze kleine film een diep doorvoeld drama. Mooie opwekkende muziek van Djurre de Haan van Award I.

Vanaf 6 april is de film in 18 theaters in Nederland te zien.
Doe je zelf een klein cadeau en ga deze geweldige, grootse film zien.