Jeugdtheaterhuis ‘Beer’

Precies 29 jaar geleden debuteerde ik als acteur bij Jeugdtheaterschool Hofplein in Rotterdam in de musical Prijs de Beer geschreven door Guus Kuijer met muziek van Diederik van Vleuten in de regie van Theo Ham
Omdat ik verliefd was op een meisje die lessen daar volgde ging ik mee en kwam er achter dat het acteren voor mij net zoiets was als ademhalen. Dat ik daar een talent voor zou hebben had ik me tot dan toe niet gerealiseerd.
Wel vertelde ik altijd verhaaltjes, speelde dit altijd helemaal uit in de kringgesprekken op de Montessori kleuter- ,en later basisschool, en werd door mijn basisschooljuffrouw gekscherend ‘Ali Babbel’ genoemd.
Maar dat iets wat me kennelijk gemakkelijk afging een talent heette wist ik domweg niet.

Prijs de Beer was een voorstelling over een Beer die door mijn personage Arie, een straatjochie, gesignaleerd werd en door verschillende groeperingen werd aangepast, geheel tegen de zin van mijn personage in. Uiteindelijk trouwde de beer met een toverfee van lichte zeden voor een verblijfsvergunning, toen kon dat nog in de jaren 80.

Foto Pan Sok

Na veertig voorstellingen, eindexamen HAVO en op kamer gaan deed ik auditie voor de toneelschool in Antwerpen en Maastricht en bleek mijn talent kennelijk ook in de volwassenwereld gezien want ik werd op beide scholen aangenomen. Na een propedeuse  jaar Maastricht deed ik auditie aan de Toneelschool in Amsterdam en heb deze met goed  afgerond, maar dat is voor een andere keer.
Nu heeft toneelvader Theo Ham bij zijn eigen Jeugdtheaterhuis het plan opgevat om de voorstelling PRIJS DE BEER van toen nieuw leven in te blazen, BEER gaat het heten.
Met Fabian Jansen als de Beer, Hanna van Vliet als Annie, de toverfee van lichte zeden, en Oscar Aerts als Dealer Dick en verder met veel, heel veel jonge spelers die, net als ik toen, hun eerste schreden op het toneel zullen zetten.Vrijdag 22 februari zal de cirkel weer rond zijn, want ik zal in het Nieuwe Luxor in Rotterdam een feestelijke avond presenteren, aftrap van de auditie-week voor de jonge spelers. Met fragmenten uit de oude voorstelling, een heuse dance-a-long en een officiële opening door commissaris van de Koning Jaap Smit.
Als klap op de vuurpijl open ik de avond niet alleen als presentator maar zal ik ook mijn lied  ‘Ai Feel Olrait’ zingen.
Ouder, wijzer maar net zoveel plezier als toen.

Update: Wat een bijzondere avond was het, mooie gesprekken, enthousiaste leerlingen en de fakkel is opgewekt door gegeven.
Na afloop natuurlijk even op de foto met de meester!