In de Kappersstoel

GoodHairFestival in gesprek met kapper Revalino.

Gisteren verhalen gehaald uit ‘De Kappersstoel’, tijdens het GoodHairFestival in het Tropenmuseum.
Geweldig veel geleerd over ‘Blackhair’.
Mooi om te zien hoe kapper Revalino Malone van HairStudio PuMa iedereen knipte van jong tot oud en van alle haarsoorten. Zijn eerste model was een jongetje van acht met een prachtige bos krullen, zijn vader komt uit Cuba, hij deed niet aan kammen dus ontzettend veel klitten. Revalino heeft een uur de klompjes haar staan uitkammen, daarna,na de nodige traantjes, ondanks de zorgvuldig zachte halen van de kapper, waren de krullen weer babyzacht. Een Chinees-Surinaams jongetje van drie jaar oud viel,tijdens het opscheren, zachtjes in slaap met een stoere grijns op z’n gezicht.

Veel kapsters voornamelijk uit Noord-Holland heb ik gesproken, allemaal geïnteresseerd in hoe om te gaan met kroeshaar. ‘We hebben het bij ons niet ‘nodig’ en op de kappersacademie was het aanbod er nog niet, maar de tijden veranderen en we vinden het machtig mooi om te leren om gaan met dit soort haar.’ En dan zien hoe Revalino de kleine kneepjes van het vak hen bijbracht, contouren met een plat scheermesje, zo uit de hand, de meiden in een dichte kring om hem heen.
Een oudere Surinaamse vrouw met een jonge baby zachte huid en lang grijs haar verzorgde zichzelf met Vaseline, en pas nu ze rond de 70 is, voor het eerst met sheabutter. Een meisje vertelde dat ze een afro nog niet durfde, maar wanneer ze dat zou kunnen ze pas echt vrij zou zijn.
Ik leerde over sisterlocks, wasrituelen van drie, vier uur, moisterizing, conditioners, contouren en de heilige graal van het opscheren.
De mannen van Schorem kwamen vertellen over ‘cleancuts and scruffy beards, het barbiersvak, ‘Een gast is een gast en wil effe onder gasten zijn, effe lekker over wijven praten maar als de telefoon gaat is het natuurlijk van je lieffie dit en lieffie dat..’
Hoorde mannen vertellen over hun speciale band met hun eigen kapper, hoe moeilijk het s om een kapper te vinden die precies dát kan met jou haar waardoor je je weer helemaal lekker voelt.
En dat, en nog veel meer, terwijl er in de andere zalen vele bijzondere gasten waren.
Feestje!

UPDATE:
Hoe bijzonder het was zie je terug in de aftermovie.