Gedeelde Grond

Gisteren een warm welkom mogen geven aan nieuwkomers en vluchtelingen als presentator van het programma Common Ground een middag vol klassieke muziek met als thema migratie en ontmoeting door Orkest Orventus.

Tilburg liet zich van haar warmste gastvrije kant zien.
Het orkest onder passievolle leiding van dirigent Jacco Nefs liet zich vol vuur klinken, man wat kunnen zij spelen en wat waren er een schitterende composities gekozen. Iedereen, en zelfs de kinderen die mee waren want ja, kun je als vluchteling je kinderen nog even bij familie ver weg parkeren, luisterden ademloos.

De Kleurrijke Mama’s zongen over verloren liefdes en een thuis ver weg van hier. Het koper van Vluchtelingenorkest Suryana klonk en blonk dat het een lieve lust was en er was opwekkend dans van dansgroep Watan Dabke, die mij opeens lieten beseffen dat achter deze vrolijke dans een intense tragiek van verlies en vluchten schuilt. Sowieso was dat een hard besef dat deze middag zo ontzettend belangrijk is om een beetje verlichting en medemenselijkheid te bieden voor veel mensen ver van huis en haard.

Precies dat wat de organisatoren, Orkest Orventus, Vluchtelingenwerk Zuid-Nederland, Syrisch vluchtelingenorkest Suryana en het Bisdom Breda voor ogen hadden met deze middag.
Er was verbroedering tussen Brabanders, god wat hou ik toch van Brabant en haar lieve joviale inwoners, en Syriërs, Afghanen, Irakezen, Iraniërs die breedlachend na afloop aan de bitterballen gingen en er werd nog tot laat gefeest, gelachen en gedanst. Het was op alle fronten een geslaagde middag. We deelden onze grond als een nieuwe fundering voor een gezamenlijk huis.
Op Instagram hield ik een beelddagboekje bij tussen de bedrijven door.
Kijk mee voor een impressie.

http://www.francisbroekhuijsen.dds.nl/wpfb/wp-content/uploads/2018/04/img_6468.mov