Canonkletz


Voor Poetry International ga ik met een veelzijdige groep sprekers op zoek naar de canon van de internationale poëzie. Terecht klinkt luider en luider de kritiek op de canon van de Nederlandse literatuur, die te wit en te mannelijk is. Dichters die zich niet in die canon herkennen zoeken hun schrijvers van invloed internationaal. Zeker leeft er zoiets als een algemeen idee van welke schrijvers de wereldliteratuur zouden bepalen, maar een gepubliceerde canon van internationale literatuur is er niet. Laat staan van internationale poëzie! En dat is fijn, want dan kunnen we die zelf bepalen!

Poetry kijkt graag over de grenzen heen. Sprekers en dichters krijgen ruim baan voor een pleidooi voor buitenlandse dichters die op welke manier ook invloedrijk, belangrijk of gewoon steengoed zijn en daarmee onmisbaar voor de ‘Nederlandse’ lezers.

Woensdag 25 april om 20:00 ga ik in Mono in gesprek met Babs Gons, Tom van de Voorde, Simone Atangana Bekono en Frank Keizer over hun keuze voor een internationale canon van de poëzie en hopen we aan het eind van de avond een beter idee te hebben over de dichters die wel of juist misschien wel niet (meer) tot de canon behoren.

Tickets? Natuurlijk, hier.