50ste Poetry International Festival

Wat een reis heb ik gemaakt.
Naar m’n oude stad Rotterdam, door de poëzie en vele gesprekken met dichters over hun mooiste gedicht uit het rijke archief van Poetry International.
Dichters sloegen me  om de oren en om het hart met hun woorden en alles daartussen zowel vanaf het podium als tussen de bedrijven, coulissen, aan de dis en gewoon op straat tijdens het 50ste Poetry Festival.
Over het schrijven en lezen van poëzie naar aanleiding van mijn gesprekken met Anna Enquist, Erik Jan Harmens, Ellen Deckwitz, Antoine de Kom en K. Michel over hun mooiste gedicht heb ik veel nieuwe inzichten opgedaan en met mij hopelijk ook de aanwezige luisteraar.

In gesprek met Erik Jan Harmens Foto: Zelda Bonnet

‘Poezie komt tot je’, zo zei Antoine de Kom bijvoorbeeld, ‘en je hebt maar te luisteren en te gehoorzamen.’
Waar ik binnen het uur door de Rotterdammer op straat vier verschillende identiteiten kreeg toegemeten, Marokkaan, Libanees, queer en Joodse rabbijn werd mijn baard onafhankelijk door Ellen Deckwitz en de Amerikaanse dichter Patrica Lockwood een vertraagde waterval van de ouderdom genoemd.
‘Maar een man is geen baard’, zo zegt Radna Fabias.
Dat kwam allemaal dan weer tot mij.

In gesprek met Simone Atangana Bekono Foto: Zelda Bonnet

Als klap op de vuurpijl presenteerde ik het slotfeest van Poetry met de Prijs de poëzie! – Uitreiking Grote Poëzie & C. Buddingh’-prijs
De ontroerend lieve Roberta Petzoldt won de 31ste C. Buddingh’-prijs en geweldige Radna Fabias won De Grote Poëzieprijs.
Het was mij een grote eer dat ik voor Poetry International Rotterdam alle dichters in het zonnetje mocht zetten.
Een diepe buiging voor jullie allen en twee vingers in de lucht!
Brraapp!!
Prijs de Poëzie.

Foto:Michael Roumen, Radna’s agent, vanuit de zaal